суботу, 3 лютого 2018 р.

11 клас Сортування, пошук і фільтрація даних.

Тема: Сортування, пошук і фільтрація даних.

Мета: ознайомити з можливістю використання в БД сортування, пошуку, фільтрації даних, навчити здійснювати пошук і заміну.

План вивчення теми
 Вибирання даних з однієї таблиці   
Над даними в одній таблиці реляційні СКБД дають змогу ви­конувати майже ті самі операції, що й табличний процесор. Насамперед це сортування, фільтрація, а також пошук і заміна даних. Можна також обчислювати підсумкові характеристики для груп записів, але в Microsoft Access цю функцію реалізу­ють за допомогою засобів, які ми опишемо в наступних розді­лах. Зараз же розглянемо три операції, які виконують в режи­мі введення та редагування даних у таблиці.СортуванняСортуванням називають розташування записів таблиці в по­рядку зростання чи спадання значень певного поля. Сортуван­ня, нагадаємо, найчастіше застосовують у випадках, коли:необхідно дізнатися, які об’єкти мають малі, великі, най­менші або найбільші значення тих чи інших параметрів (адже після сортування такі об’єкти розміщуватимуться на початку таблиці);потрібно згрупувати об’єкти за певним параметром, тобто розташувати поряд об’єкти з однаковими чи близькими його значеннями.Щоб відсортувати записи таблиці за зростанням або спаданням значень якогось поля, потрібно встановити курсор у цьому полі та клацнути кнопку і (Сортування за зростанням) або 51 (Сор­тування за спаданням). На рис. 8.1, а зображено таблицю Уч­ні, відсортовану за зростанням імен в алфавітному порядку, а на рис. 8.1, б — за спаданням дати народження.
Фільтрація
Як і в табличному процесорі, фільтрація в СКБД Microsoft Access дозволяє відобразити тільки ті записи таблиці, що задо­вольняють певну умову. Щоб виконати фільтрацію, слід відк­рити таблицю і клацнути кнопку (Змінити фільтр), що роз­ташована на панелі інструментів у MS Access 2003. У MS Access 2007/2010 аналогічну команду розміщено на стрічці Главная в області Сортировка и фильтр у меню кнопки Дополнительно.У результаті буде відкрито вікно фільтра (рис. 8.2) з вклад­ками Найти та Или. Можливості цього засобу фільтрації такі самі, як і в розширеного фільтра в Microsoft Excel, але спо­сіб запису умови фільтрації дещо інший. Частини умови, що з’єднані сполучником «і», записують в одному рядку, а з’єд­нані сполучником «або» — на різних вкладках вікна фільт­ра. Наприклад, на рис. 8.2 зображено дві вкладки одного вікна фільтра, що реалізують, разом узяті, таку умову: учні, що вчаться в 10А класі або вчаться в 11Б класі і народили ся після 1.01.1996.Коли умову фільтрації введено, слід натиснути кнопку  Применить фильтр, і фільтр почне діяти. Так, на рис. 8.3 пока­зано результат застосування до таблиці Учні умов фільтрації, зображених на рис. 8.2.  


Завдання.   Читати п. 3.6 -3.7 1. Вивчити теоретичний матеріал.2. Виконати завдання.Відсортуйте записи у таблиці Вчителі Прізвище в алфавітному порядку.Змініть у таблиці Вчителі  предмет математика на географія.





Немає коментарів:

Дописати коментар