четвер, 6 жовтня 2011 р.

Безпека в Інтернеті

Безпека в Інтернеті
               Інтернет-технології охоплюють майже весь світ. Отже глобальна мережа стала доступна і для тих людей, які мають далеко не найкращі наміри. Проблема збільшується ще й тому, що після підключення персонального комп'ютера до мережі, а особливо до Інтернету, виникає ризик вторгнення до нього зловмисника та використання цього ПК для атак на інші комп'ютерні системи. Злочинці користуються чужими комп'ютерами з метою уникнення відповідальності за свої дії. Тому сьогодні однією з найважливіших проблем інформаційної комп'ютерної безпеки постає захист від зловмисників.
Основні джерела небезпек у Інтернеті
Хакери. Хакерами (від англ. to hack — рубати) назвали особливий тип комп'ютерних спеціалістів. З часом це визначення набуло і негативного значення. Сьогодні так частіше називають комп'ютерних хуліганів, тобто тих, хто здійснює неправомірний доступ до комп'ютерів та інформації.
Віруси. Комп'ютерний вірус - комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого розмноження. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатность операційної системи комп'ютера.
Класифікація вірусів
Середовище перебування:
* Файлові – ті, що додаються до файлів з розширенням exe, com.
* Завантажувальні – ті, що додаються до boot-сектора.
* Мережні – ті, що поширюються по комп'ютерній мережі.
* Макровіруси – ті, що заражають файли Microsoft Office.
Функціональні можливості:
* Нешкідливі – ті, що не впливають на роботу комп'ютера (напр., збільшують розмір файла).
* Безпечні – ті, що заважають роботі, але не пошкоджують інформацію (напр., дають якісь повідомлення, перезавантажують комп'ютер тощо).
* Небезпечні – ті, що пошкоджують інформацію файлів, зумовлюючи «зависання» комп'ютера.
* Дуже небезпечні – ті, що зумовлюють утрату програм, знищення інформації із системних областей, форматування жорсткого диска.
Способи зараження комп'ютера:
* Резидентні – ті, що вміщуються в оперативну пам'ять і додаються до всіх об'єктів (файлів, дисків), до яких звертається ОС.
* Нерезидентні – ті, що додаються до оперативної пам'яті і є активними лише короткий час.
Особливості алгоритму:
* Віруси-супутники – віруси, які не змінюють файли, але створюють однойменні файли з розширенням com, що завантажуються першими.
* Віруси-черв'яки – віруси, що поширюються автоматично в комп'ютерній мережі за знайденою адресою в адресній книзі.
* Віруси-паразити – віруси, які розпізнаються за зміненим змістом дискових секторів і файлів.
* Stealth-віруси – ті, що фальсифікують інформацію, яка читається з диска.
* Віруси-мутанти – віруси, що мають зашифрований програмний код.
* Ретровіруси – звичайні файлові віруси, які намагаються заразити антивірусні програми, щоб знищити їх або зробити недієздатними.
Спам. Спамом називають небажану електронну пошту, яка надходить без вашої згоди. Боротися зі спамом дуже складно. Користувачі Інтернету часто самі є винуватцями того, що їхня електронна адреса стає відома спамерам. Зазвичай спамери використовують спеціальні програми-павуки для відстеження Веб і знаходження всіх e-mail, що там з'являються. Необхідно пам'ятати: як тільки ви вкажете у мережі свій e-mail (участь у чатах, заповнення онлайнових форм тощо), чекайте надходження спаму.
Adware і spyware. Adware - програми, які під час своєї роботи виводять на екран рекламні стрічки - банери, що уповільнюють роботу операційної системи. Spyware - без вашого дозволу надсилають комусь інформацію про те, що ви робите у Інтернеті (зазвичай, у рекламних цілях). Також призводять до збоїв у роботі системи.

8 коментарів:

  1. Треба встановити добрий антивирус! Житник и Бугасов

    ВідповістиВидалити
  2. Для захисту компьютеру треба встановити качествений Антивирус наприклад Avast Також треба регулярно проверяти компьютер на вируси ! Обновляти модулі та бази даних антівиіруса !
    Наприклад DR.Web,Kasperskiy,Avast,Panda,и тд .
    Дробчак Степан
    Чечета Дима

    ВідповістиВидалити
  3. нужно установить антивирусник для безопасности компьютера,что бы не подхватить вирус...у меня стоит программа nod 32 я считаю что она лучшая

    Наталия Шудренко,Стеблецова Марина.

    ВідповістиВидалити
  4. нужно поставить антивирус ник антивирус бывает разный например NOD 32, doktor WEB, и т.д. антивирус нужен для безопасности компьютера! Когды вы качаете разную информацию из интернета может скчатся ВИРУС врурусы есть тоже разной степени на мое предположение самый опасный вирус это вирус червь он заходит в копютер он заходит в различные програмы и удаляет их ! мой совет установите антивиру на свой компютер! (Быбы.М.)

    ВідповістиВидалити
  5. Не треба заходити на сайт для дорослих.
    Школяренко Анастасіі и Журавльовой Юлии

    ВідповістиВидалити
  6. установите антивиру желатильно доктор веб антивирус нужен для извлечение вирусов вирусы бывают разные например троян этот вирус мешает интернет страницам!виталик

    ВідповістиВидалити
  7. Надо установить антивирус.Он надо для защиты компьютэра хороший антивирус Avast
    Трусова Алёна

    ВідповістиВидалити
  8. Важно установить антивирус на комп,бо хана!!!
    Алёнка Полищук.

    ВідповістиВидалити